Untitled Document

SEBOROIČNA BRADAVICA

Seboroične bradavice su, može se slobodno reći, poznatije pod nazivom seboroične keratoze. Predstavljaju benigne tumore epidermisa građene od vezivne strome i epitela u pravilnom odnosu. Relativno su česte promene koje se javljaju u srednjoj i starijoj životnoj dobi sa incidencom oko pedesete godine života.

radiotalasno uklanjanje seboroiènih keratoza - pre i neposredno posle intervencijePromene su obično multiple, raspoređene u seboroičnim predelima lica, grudi, leđa, ali i na koži stomaka i na velikim pregibima. Uobičajena je situacija da dođe pacijent, češće ženskog pola, povećane telesne težine sa žalbom da ispod dojki, na leđima i korenu dlaka na čelu ima promene koje se uvećavaju i šire; da u predelu dojki te iste promene izazivaju svrab, crvenilo i neprijatnu vlažnost. To su u stvari seboroične keratoze u jednom odmaklom stadijumu.

KAKO IH TREBA PREPOZNATI I NA VREME UKLONITI?

U početku su to okrugle ili ovalne pločaste promene, žućkaste ili mrke boje, somotaste površine. Postepeno se pretvaraju u uzdignute bradavičaste tvorevine, grubo zrnaste, hrapave površine, često prekrivene masnim keratinskim masama, skramom koja se lako skida. Promene od mekših i bledo žućkastih vremenom prelaze u tvde, sjedinjene, mrke do mrko crne promene veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Baza im nije infiltrovana. Melanin može biti prisutan u svim slojevima epitela, ali ga najčešće ima u bazalnom sloju. Hiperplastične resice koje prodiru u dubinu keratotične promene i dele je na režnjeve, zajedno sa prisutnim melaninom, navodi pacijenta u dilemu da je to mladež koga ne treba dirati, pa se zato i jave u fazi kada su promene multiple rasprostranjene i tvrđe, što svakako otežava uklanjanje i bolji kozmetski efekat. Maligna transformacija je izuzetno retka, ali treba napomenuti da spontanog povlačenja nema, već je prisutno stalno uvećanje i umnožavanje promena.

radiotalasno uklanjanje seboroiènih keratoza - pre i neposredno posle intervencijeLečenje se u najvećem broju slučajeva preduzima iz kozmetskih razloga, ali sa pravom, jer su promene stvarno neprikladnog i odbojnog izgleda. Opet dolazimo do upotrebe tečnog azota, koji daje solidne rezultate, ali izuzetno sporo i sa čestim recidivima. Površna elektrokoagulacija i kiretiranje mogu dovesti do takvih ožiljaka koji mogu naružiti gore nego pre intervencije. Prema tome, opet je metoda izbora Elman radiotalasna metoda frekvencije radiotalasa od 4MHz.

ZAŠTO SU RADIOTALASI I U OVOM SLUČAJU NAJBOLJI IZBOR?

Ukoliko je promena manjih dimenzija i skorijeg datuma dovoljno je bez ikakve anestezije pristupiti njenom uklanjanju. Obično se sa radiotalasnom omčicom dodiruje površina prethodno ovlažene promene, čime se postiže bukvalno efekat barenja keratotičnog tkiva koje se nakon toga uklanja pincetom, a da ispod promene ostaje čista rozikasta zdrava koža.

radiotalasno uklanjanje seboroiènih keratoza - pre i neposredno posle intervencijeKada je u pitanju konfluentna, tvrda pigmentisana promena starijeg datuma, onda se prvo na takvu promenu stave tupferi nakvašeni toplom vodom da stoje dvadeset minuta, a potom se stavi lokalni anestetik da stoji deset minuta, pa se pristupa radu. Gornji sloj tako velike, tvrde i uzdignute promene se odstrani pokretima paralelnim sa promenom na koži, a potom se tako stanjena promena lagano dodiruje da bi se izazvao efekat barenja keratotično izmenjene kože, koji se potom pincetom bez problema lako skida. Podloga ispod otklonjene promene je u vidu zdrave rozikaste kože sa kasnijim izuzetnim kozmetskim učinkom. Bitno je napomenuti da je ovo možda i najsuverenija metoda što se tiče samih recidiva, jer je njihov procenat nakon uklanjanja radiotalasima frekvencije 4MHz gotovo zanemarljiv.

NAPOMENA

Treba se javiti čim se slična promena primeti, jer se time izbegava njeno uvećanje i dalje širenje, a sama intervencija je brza, bezbolna i krajnje efikasna i u toj fazi recidiva gotovo da i nema.


vrh strane

 

 

 

| POČETNA | O NAMA | LOKACIJE | KONTAKT |
AntiAging Centar | Nikolaja Ostrovskog 3 | 11080 Zemun, Srbija | tel: +381 11 2199 645 | tel: 064 8214 914
Vojvode Milenka 37 | 11000 Beograd, Srbija | tel: +381 265 84 84 | tel: 064 8214 956
©2009 Copyright by aacentar.com  Produced by: AxisStudio