Untitled Document

SEBOROICNA BRADAVICA

Seboroicne bradavice su, može se slobodno reci, poznatije pod nazivom seboroicne keratoze. Predstavljaju benigne tumore epidermisa gradene od vezivne strome i epitela u pravilnom odnosu. Relativno su ceste promene koje se javljaju u srednjoj i starijoj životnoj dobi sa incidencom oko pedesete godine života.

radiotalasno uklanjanje seboroiènih keratoza - pre i neposredno posle intervencijePromene su obicno multiple, rasporedene u seboroicnim predelima lica, grudi, leda, ali i na koži stomaka i na velikim pregibima. Uobicajena je situacija da dode pacijent, cešce ženskog pola, povecane telesne težine sa žalbom da ispod dojki, na ledima i korenu dlaka na celu ima promene koje se uvecavaju i šire; da u predelu dojki te iste promene izazivaju svrab, crvenilo i neprijatnu vlažnost. To su u stvari seboroicne keratoze u jednom odmaklom stadijumu.

KAKO IH TREBA PREPOZNATI I NA VREME UKLONITI?

U pocetku su to okrugle ili ovalne plocaste promene, žuckaste ili mrke boje, somotaste površine. Postepeno se pretvaraju u uzdignute bradavicaste tvorevine, grubo zrnaste, hrapave površine, cesto prekrivene masnim keratinskim masama, skramom koja se lako skida. Promene od mekših i bledo žuckastih vremenom prelaze u tvde, sjedinjene, mrke do mrko crne promene velicine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Baza im nije infiltrovana. Melanin može biti prisutan u svim slojevima epitela, ali ga najcešce ima u bazalnom sloju. Hiperplasticne resice koje prodiru u dubinu keratoticne promene i dele je na režnjeve, zajedno sa prisutnim melaninom, navodi pacijenta u dilemu da je to mladež koga ne treba dirati, pa se zato i jave u fazi kada su promene multiple rasprostranjene i tvrde, što svakako otežava uklanjanje i bolji kozmetski efekat. Maligna transformacija je izuzetno retka, ali treba napomenuti da spontanog povlacenja nema, vec je prisutno stalno uvecanje i umnožavanje promena.

radiotalasno uklanjanje seboroiènih keratoza - pre i neposredno posle intervencijeLecenje se u najvecem broju slucajeva preduzima iz kozmetskih razloga, ali sa pravom, jer su promene stvarno neprikladnog i odbojnog izgleda. Opet dolazimo do upotrebe tecnog azota, koji daje solidne rezultate, ali izuzetno sporo i sa cestim recidivima. Površna elektrokoagulacija i kiretiranje mogu dovesti do takvih ožiljaka koji mogu naružiti gore nego pre intervencije. Prema tome, opet je metoda izbora Elman radiotalasna metoda frekvencije radiotalasa od 4MHz.

ZAŠTO SU RADIOTALASI I U OVOM SLUCAJU NAJBOLJI IZBOR?

Ukoliko je promena manjih dimenzija i skorijeg datuma dovoljno je bez ikakve anestezije pristupiti njenom uklanjanju. Obicno se sa radiotalasnom omcicom dodiruje površina prethodno ovlažene promene, cime se postiže bukvalno efekat barenja keratoticnog tkiva koje se nakon toga uklanja pincetom, a da ispod promene ostaje cista rozikasta zdrava koža.

radiotalasno uklanjanje seboroiènih keratoza - pre i neposredno posle intervencijeKada je u pitanju konfluentna, tvrda pigmentisana promena starijeg datuma, onda se prvo na takvu promenu stave tupferi nakvašeni toplom vodom da stoje dvadeset minuta, a potom se stavi lokalni anestetik da stoji deset minuta, pa se pristupa radu. Gornji sloj tako velike, tvrde i uzdignute promene se odstrani pokretima paralelnim sa promenom na koži, a potom se tako stanjena promena lagano dodiruje da bi se izazvao efekat barenja keratoticno izmenjene kože, koji se potom pincetom bez problema lako skida. Podloga ispod otklonjene promene je u vidu zdrave rozikaste kože sa kasnijim izuzetnim kozmetskim ucinkom. Bitno je napomenuti da je ovo možda i najsuverenija metoda što se tice samih recidiva, jer je njihov procenat nakon uklanjanja radiotalasima frekvencije 4MHz gotovo zanemarljiv.

NAPOMENA

Treba se javiti cim se slicna promena primeti, jer se time izbegava njeno uvecanje i dalje širenje, a sama intervencija je brza, bezbolna i krajnje efikasna i u toj fazi recidiva gotovo da i nema.


vrh strane

 

 

 

| POCETNA | O NAMA | LOKACIJE | KONTAKT |
AntiAging Centar | Nikolaja Ostrovskog 3 | 11080 Zemun, Srbija | tel: +381 11 2199 645 | tel: 064 8214 914
Vojvode Milenka 37 | 11000 Beograd, Srbija | tel: +381 265 84 84 | tel: 064 8214 956
©2009 Copyright by aacentar.com  Produced by: AxisStudio